Mladý motocyklista jazdil bez prilby a v čase zákazu činnosti

24.07.2011 Vranov nad Topľou

Počas včerajšieho popoludnia vykonali policajti na území okresu Vranov nad Topľou akciu zameranú na kontrolu dodržiavania stanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy vozidiel a na priestupky páchané v  dynamike cestnej premávky. Počas akcie policajti zistili 104 priestupky, z nich 94 vyriešili v blokovom konaní, 4 priestupky boli riešené napomenutím a 6 oznámených na dopravný inšpektorát. Taktiež  boli zistené a objasnené 2 prečiny marenia výkonu úradného rozhodnutia.

V jednom prípade išlo o vodiča motocykla, ktorý jazdil bez ochrannej prilby a v čase zákazu činnosti. 21 ročného mladíka z obce Kalnište, okr. Svidník, ktorý v čase okolo 16:30 h prechádzal na motorke Kawasaki, s prevozným evidenčným číslom, cez Hanušovce n/Topľou smerom na Vranov n/Topľou. V Hanušovciach ho zastavovala policajná hliadka, avšak motocyklista na zastavenie nereagoval a pokračoval v jazde ďalej daným smerom. Policajti ho so zapnutými svetelnými a zvukovými znameniami (majákmi) začali prenasledovať, pričom však na opakované výzvy policajtov na zastavenie nereagoval a vo veľkej rýchlosti unikal cca 30 km až k obci Majerovce. Pri prenasledovaní policajti zároveň dbali nato, aby nedošlo k zraneniu motocyklistu. Pred uvedenou obcou zastavil, nakoľko ho zablokovali dve policajné auta, motocykel zhodil na krajnicu a začal utekať do priľahlého poľa, kde však bol dostihnutý policajnou hliadkou a obmedzený na osobnej slobode. Počas toho došlo k zraneniu zasahujúceho policajta, ktorý utrpel zlomeninu dlaňovej časti ruky.
Vodič motocykla bol na mieste podrobený dychovej skúške, ktorej  výsledok bol negatívny. Lustráciou v evidencií dokladov bolo zistené, že toho času ma zadržaný vodičský preukaz a motocykel riadil aj napriek tomu, že vo februári tohto roku mu bol uložený zákaz riadenia motorových vozidiel všetkého druhu po dobu 12 mesiacov. Prevozné číslo ktoré mal upevnené na motorke bolo v pátraní. Vranovskí policajti po vykonaní procesných úkonov 21 ročného motocyklistu obvinili z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia. Motocykel bolo zaistený pre ďalšie konanie.
 

Vyberte región